ponedeljek, 6. maj 2019

Na počitnice v Kenijo


Očitno je čas, ko se Slovenci tudi malo zbudimo in zbrcamo na počitnice v Afriko.
Sodeč po sporočilih, ki jih prejemam na Instagramu vam je Kenija neizmerno všeč in veliko bi si vas jo želelo obiskati. Nekih 10 sem očitno že prepričala v potovanje, kar je zame res uau. Pa nimam nobenih procentov od tega, hehe.

Pripravila sem nekakšen MOJ "mini" vodič s priporočili in cenami, ker verjetno marsikomu prav pride.

*še opomba 100 KES = $1 = 0,89 

Morda to ni ravno budget potovanje, vendar je le doživetje. Če izbereš le nekaj mojih priporočil, ti garantiram da boš doživel prelepo Kenijo in ti tudi malo ne bo žal!

Afrika je Slovencem kar nepoznan kontinent in se je nekako bojimo. Po medijih prikazujejo lačne otroke, revščino in bolezni, kar je žal res skrajnost in daleč od resnice.
Seveda to je tukaj prisotno, vendar se s tem ne srečujemo na dnevni bazi.
Kenija je krasna država, polna zelenja, pravih džungel in rek, potočkov, jezer, ogromno nasadov čaja, kave, ananasa, banan in še in še. Kenija ima tudi prekrasno obalo z belim peskom in je res vredna obiska. Večinoma jo vsi poznamo po krasnih safarijih, kjer se iz oči v oči srečamo z živali kot iz Animal planeta. Pa je še več kot to. Je dežela krasnih ljudi, super klime in kjer čas ni pomemben.
Kenija je resnično TOP država za potovanje z otročki, otroci bodo zares uživali v naravi, ob spoznavanju vseh živali in v fajn vremenu, kjer ni nikoli zares prevroče.


Kot prvo CEPLJENJE.
Mi smo cepljeni za rumeno mrzlico čeprav ni nevarnosti, ampak zato ker smo/bomo dosti tudi ven iz države potovali. Malarija je prisotna, samo tablet res ne priporočam, ker so preveč agresivne. Mi jih nikoli nismo jemali, tudi ko smo bili na obali smo imeli vedno sobe, kjer so mreže proti komarjem, našpircali smo se, a včasih tudi pozabili in do sedaj je se vse bilo ok. Ni to rdeče območje malarije. Morda le kupite 30% Deet spraj v lekarnah, ki odžene malarične komarje. Sploh pa je velik del Kenije na visoki nadmorski višini, kjer malaričnih komarjev več ni. Npr Nairobi je na 1795 metrih nadmorske višine.
Cepljenje je le priporočljivo, ni obvezno. Preverite NIJZ, vendar nam še nikoli niso zahtevali certifikata o cepljenju proti rumeni mrzlici. Na tej spletni strani, ki je posodobljena si poglejte o priporočenih in nujnih cepivih, saj so naše slovenske strani neposodobljene.


KAKO V KENIJO oz NAIROBI
Letalska karta iz Ljubljane/Zagreba preko Dubaja/Dohe/Istanbula v Nairobi se giblje nekje okoli 600€ na osebo. Leti se približno dvakrat po 6 ur.
Preveri Skyscanner za najcenejše karte.
Predlagam vizo ob prihodu (visa on arrival) kjer je sedaj manj gneče, ki stane je 40€ oz $50 in velja 90 dni. Plačilo je možno samo z gotovino v $, € ali KES (Kenijski šilingi).


ALI JE VARNO
Varno je, jaz se super tukaj počutim, sama vozim, hodim peš, potujem sama, grem z Valom vsepovsod tudi sama. Le ponoči ne priporočam, da se giblje punca sama. Nikoli ne veš.
V tem letu odkar smo tukaj, se je zgodil teroristični napad in to 2 kilometra od kjer stanujemo. Pa iskreno, nismo občutili ničesar. Če ne bi spremljala novic, ne bi o tem skoraj nič vedela, izjemoma bi mi mož o vsem poročal, saj dela v varovanju in iz prve roke vem, da je Kenija varna. Al Shabab je prisoten seveda marsikje, in bo marsikje po svetu še kaj zagodel. Ampak zaradi tega jaz ne bom zbežala iz države oz potovala.


KDAJ POTOVATI
Kenija ima deževno obdobje nekako od marca do maja in sušno oz najboljše obdobje od julija novembra in januarja do marca. Tako da je najbolje priti, ko je pri nas zima. Najnižje cene so od novembra do maja, ker takrat zanje ni sezone.
Če hočete doživeti (živalske) migracije potem je najboljši čas za obisk avgust-oktober.
Za safari je najbolj primerno obdobje januar-marec in julij-oktober, za obisk obale pa junij-februar. Obisk roza jezera (zaradi obilice roza flamingov) Nakuru november-maj.

KJE SPATI
Kot prvo, v glavnemu mestu Nairobi. V Nairobiju je polno hotelov, zato bi morda predlagala Radisson Blu, Park Inn, je pa treba računati da je hotel 4 ali 5 kar nujen, drugače ne bo dosegel vaših standardov.
Na AirBnb-ju je polno krasnih nastanitev:
 The Brandy Bus, kjer lahko spiš v renoviranem dvonadstropnem avtobusu.
Treehouse, kjer spiš v hišici na drevesu in se kopaš v banji iz kanuja.
Cottage, luštna na novo opremljena kočica.

HRANA
Kenijska hrana je ugali, ki je naša polenta, pri njih pa je bela. Jedo zraven popraženo špinačo, kakšne mesne juhe. Radi imajo tudi riž. Nyama choma je meso z žara in na njem spečejo kokoši, ovce, jagenčke, govedino. Kenijci jedo z rokami.
V Keniji se lahko dobi in je vse, od azijske kuhinje, sušija, nudlov, riža, do italjanske, libanonske, iranske, turške, burgerjev, dobi se vse. Hrana v restavracijah je kot v Sloveniji okrog 10 €/jed manj ali več, je tudi veliko fastfoodov, zares ogromno izbire in dobi se dobro in kvalitetno hrano. Jej preverjeno, ne priporočam na ulici, če nimaš želodca iz titaniuma in nisi odporen na vse. Na dopustu zastrupitev s hrano ni luštna, tako da kakšen alkohol po hrani, kakšna kokakola je res priporočljiva. Pa vzami seboj oglje proti driski in kak Linex, in se mi zahvali kasneje.


PREVOZ
Kenija nima nekakšnega javnega prevoza, kot je nam poznan. Imajo matatu-je, ki so lokalni (dotrajani) avtobuski ali mini kombiji, ki so bolj namenjeni za lokalce. So poceni, vendar vozniki zares divji.
Obstajajo Ubri, ki so izredno poceni in zanesljivi in varni. Prenesi si aplikacijo, kupi si lokalno sim kartico Safaricom, kjer imaš poceni internet non stop in se prevažaj tako.
Lahko pa si najameš voznika, ki te za čas počitnic vozi naokrog.
Za safari kontaktiraj Jonatana na Whatsapp +254 775 522 067 (po Nairobi National parku se zmeni za ceno $100, vendar to je samo vožnja, vstopnino je treba v parku plačati posebej na osebo)
Za daljše izletke kontaktiraj Philipa na +254 723 739 756. Za dobra pogajanja povej, da ti je Nina dala kontakt, saj sta oba peljala že nas in naše goste.


NAIROBI

je center z žirafami, kjer jih lahko hraniš. To je konzervat, kjer ohranjajo ogroženo vrsto žiraf Rothschild. Lahko jih samo gledaš, jih hraniš ali pa se z njimi tudi lupčkaš. Res krasna izkušnja je tako lepo žival tako blizu videt. Tam so tudi zverjaščki, oz vsaj mi jih tako imenujemo-divji prašički, ki so tako hecni in bi vse naredili za hrano. 1000 KES je vstopnina za odrasle in 750 KES za otroke (3-12 let). Otroci do 3 let so vstopnine prosti. Odprti so od 9-17h. Najboljše je iti dopoldan med tednom, ko ni največje gneče.



je slonja sirotišnica z nosorogom in žirafo. Tukaj si lahko ob 11.uri zjutraj ogledaš hranjenje malih slončkov po stekleničkah ob 17h pa lahko slončka tudi posvojiš, po predhodnji najavi.
Dopoldan organizirajo samo hranjenje in traja 1 uro, stane 500 KES/osebo, za popoldan pa se je potrebno najavit nekaj časa v naprej in stane $50, da slončka za eno leto posvojiš.
V sirotišnici so sloni, ki so rešeni iz divjine saj so jim zaradi krivolova ali lakote poginile mame. Ker slončki do 3 oz 4 leta starosti potrebujejo materino mleko ali formulo, jim tako sirotišnica pomaga. Vsak slonček ima tudi svojega oskrbnika, ki je z njim tudi ponoči. S tem ko plačaš $50 pa omogočiš hrano, se pravi mleko za slončka. Res so prisrčni in popoldanski obisk, še posebej z otroki zelo priporočam. Teh $50 ti nikoli ne bo žal, tudi na mail boš mesečno dobival informacije o slončkih, vse do njihove vrnitve v divjino.


MAMBA VILLAGE
je park z želvami, krokodili in noji, imajo tudi kamelo in konje. Je super izkušnja za vse, ki krokodilov v živo še niste videli, tudi potipate ga lahko in nahranite rastlinojede želve in noje. Super park za otroke, saj so vsi navdušeni nad krokodili in hranjenjem želv.



KIBERA
je revna četrt ali slum. Je največji v Afriki in v njem živi čez 1 milijon ljudi.
Predlagam voden ogled ali z lokalcem (lahko tudi s predlaganim šoferjem) in sicer med tednom dopoldan, saj ne bo tolikšne gneče. Pripravite se pa, da boste v živo videli vso revščino in bedo. Imejte seboj kaj za otroke, morda za razdelit kako mleko, moko, sladkor, igrače, oblačila, šolske potrebščine, sladkarije... Je popolnoma varno.





MARKET
Lokalnih marketov ali tržnic je ogromno in so zares vredne obiska, da dobiš lokalni občutek kako stvari potekajo. Sadje tukaj je odlično in na tržnicah izjemno poceni.
Toi market je eden takšnih, kjer prodajajo tudi rabljena oblačila po smešnih cenah in je zares zanimiv za obiskat.



V National park na safari pojdi z zgoraj omenjenim šoferjem, ki te bo približno 4 ure vozil okoli po parku in po radio vezi spremljal, kje so živali, da boš kar se da največ jih videl in ujel pri lovu. Zato zelo predlagam odhod zjutraj, lahko pa tudi zvečer. Je edini narodni park na svetu, kjer boš videl divje živali in zveri v naravnem okolju in pa stolpnice mesta v ozadju. Krasno doživetje.



LIMURU ČAJNE PLANTAŽE
1 uro vožnje iz Nairobija se nahaja Brackenhurst hotel, kamor pojdi na kosilo in potem na kolesarjenje po čajnih plantažah. Odpre se krasna divja zelena barva in res je noro, ko se lahko sprehodiš med nasadi ali pa prekolesariš vse.


Potem je tukaj še Maasai mara safari (2-3 dni) ki stane cca 300€/osebo s 5 - 6urno vožnjo iz Nairobija (lahko pa greš tja z letalom in si v 45 minutah tam). Tam lahko vidiš "The Big five": slone, leve, bivole, nosoroge in leoparde.


Vsekakor za daljši izlet 2 uri in pol iz Nairobija predlagam jezero Naivasha in Mudui house. Tam ostani vsaj dve noči ker je res nora izkušnja, si sredi naravnega rezervata obdan z živalimi. Do hiše pridejo žirafe, zjutraj te pričakajo oslički, lahko tudi antilope. Ponoči pod okno pridejo travo past zebre in nilski konji, bivol in je res uau.
Peljejo te na nočni in dnevni safari, v sirotišnico in po jezeru. Lahko si izposodiš kolesa in se zapelješ okoli mimo vseh teh živali. Tudi opice so, gazele, bivoli, gnuji, divji prašički.
Hell's gate pa je vintgar, ki ga je izklesala voda in je res mini Arizona, kjer se tudi nahaja geotermalna voda.



OBALA KENIJE oz MOMBASA, MALINDI, DIANI, WATAMU
Na obalo je najboljše od junija do februarja. Rss je vroče in soparno vse leto, lahko le naletiš na več dežja, ki pa je ponavadi ponoči. 1 urica z letalom, ki stane $100/osebo, lahko tudi 6 urna panoramska vožnja z luksuznim vlakom (udobni usnjeni stoli, ki se obračajo, klima, hrana in bar) iz Nairobija do Mombase za $30 v eno smer, otroci do 3 let so brezplačni in $15 na otroka starega od 3-11 let. Mi smo šli tudi že z vlakom in nam je bilo res super.  Je res rajska obala, dobi se polpenzione na Bookingu za cca 500€ za 3-4 noči.




Po Nairobiju se lahko sprehodiš tudi po džungli oz gozdu, kjer so krasne poti in si lahko izposodiš tudi kolo. V Karura forestu je tudi super restavracija The river cafe in v Sigiria gozdu je luškana kavarnica. Vstopnina je za vsak park v Keniji. Odrasli 600 KES in otroci 300 KES.



1 uro in pol odmaknjen izlet v naravo, kjer te pričaka veličasten slap. No, ne samo en, kar 14.



Zip line, kolesarjenje po luštnih poteh in res prekrasna narava le 1 uro in pol iz Nairobija.


Lahko greš tudi na bio kmetijo, kjer te peljejo po njihovih poljih in nasadih, lahko si tudi nabereš njihovo svežo zeljenjavo, nahraniš kravice, zajčke, koziče in oslička, na koncu pa te še postrežejo z njami kosilom. 2000 KES odrasli, 1000 KES otroci, otroci do 3 let brezplačno.


So kavne plantaže, kjer ti lahko tudi naredijo turo o pridelavi kave in jo lahko tudi kupiš. Je super prostor za piknik, za veslanje po jezeru ali pa samo sprehod med kavnimi nasadi.




Še nekaj informacij o Keniji: Kenija je zelo rodovitna država in kmetijstvo uspeva celo leto, tukaj dobiš zares svežo in okusno bio hrano, ki ji ni primerjave. Je ena največjih izvoznic rož na svetu, tako  da si lahko ogledaš tudi kmetijo rož.



V Keniji je zares ogromno luštnih posesti, kjer lahko res luksuzno preživiš par dni v čisti naravi, obdan z živalimi, a v hiši te postreže lasten kuhar in osebje le zate, mi smo preizkusili Tigoni lake house, Swara Acacia lodge.




SHOPPING
V Nairobiju zapraviš že tako veliko denarja, vendar lahko greš tudi v nakupovalne centre, če nisi pristaš ravno marketov. Obstajajo taki vikend marketi, kjer prodajajo lokalne stvari in lahko dobiš zares lepe usnjene sandale, torbice, denarnice, kak spominek.


Za spominke predlagam da preveriš, kje so MAASAI MARKETi, saj se dnevno selijo. Tukaj je posodobljen seznam po dnevih.


Drugače pa je Village market definintivno najlepši nakupovalni center, poln kavarnic in restavracij, spominkov in trgovin. Imajo tudi bowling, trampolin park in noro igralnico za otroke.
Potem je tudi Westgate mall z igralnico in nekaj kavarnicami.
Če imaš rad flea market (nekakšen boljšak) predlagam market K1, poln hipsterskih lokalčkov in lokalnih spominkov, zvečer tudi za žurat.



Super je pogledati tudi Aero club in it na kosilo v Javo, otroci pa medtem gledajo vzlete in pristajanja malih letal, imajo tudi super igrišče.
Urban Eatery, Mercado, Misono, Boho eatery, Carnivore, Nyama mama, Zen gardens, Le greinier a pain, Shamba cafe je le nekaj restavracij kamor mi redno zaidemo.


Za še kakšno dodatno informacijo, pa me le pocukaj za rokav, z veseljem pomagam.
Se vidimo!

SHARE:

1 komentar

  1. Wooow hvala za tole. Res sem si drugače predstavljala. Sedaj pa me kar ima, da bi se odpravili tja.

    OdgovoriIzbriši

Blog Design Created by pipdig