sreda, 27. september 2017

Ringlšpil bolezni

Ful žurka, res. Not.
Pri nas smo lansko zimo šli iz žurke na novo žurko, sledil je afterparty in še en.
Mami fertik totalno, Val vidno shujšan in brez energije, oči je pa ravno domov prišel po 2h mesecih.
Na pomoooooč!!

Val je šel v vrtec s 13. meseci, potem pa se je zelo hitro začelo z bolniško in crkljanjem doma.
Tako sem se jih lotila jaz:

Prva žurka: BRONHITIS
Iz malo kašlja je šlo v celo krehanje.
Najpomembnejše je pitje - hektolitri čajev.
Izvajala sva kamilične inhalacije, kar je itak mission impossible z enoletnikom. Mazala sem ga z materino dušico po prsih, ko je zaspal sem mu na prsi položila še toplo popraženo čebulo v bombažni vrečki, drugo noč pa popražene tople kamilice. Ker je imel iz nosu polno smrklja, zaradi katere se je tudi izkašljeval, sem mu dve nogi postelje podložila s knjigami, tako je imel glavo višje, saj vzglavnik pri tako majhnih naj še nebi prišel v poštev.
Na robček nakapala malo eteričnega olja evkaliptusa in ga pustila v sobi.
Vztrajno (in z velikimi mukami in jokom) sem mu čistila nos s fiziološko.
*Moj način čiščenja nosu zares deluje: kupila sem pumpico za čiščenje nosu v katero sem natočila do polovice fiziološko, Vala vzela k sebi in ga malo polegla, pumpico nastavila v nos in vbrizgnila toliko, da je brizgnilo iz druge nosnice in enako naredila tudi z drugo nosnico. To dela čudeže!! A to vem zdaj, takrat smo se pa mučili z aspiratorji in sesalci, kar je brozna budnica sredi noči. Tudi Tonimer naj bi bil po nasvetu ORL specialista brezvezno zapravljanje denarja, saj je navadna fiziološka zakon. Z lahkoto se naredi doma.
*Recept za doma narejeno fiziološko raztopino:1 liter vode zavri in dodaj 9 g kuhinjske soli - voilà.

Druga žurka: ADENO VIRUS
Vročina nad 39 in slabo počutje, kar je prinesel ves ta smrkelj, ki je bil posledica bakterijske okužbe in predlog pediatra so bili antibiotiki.
Jaz nisem fenica zdravil, ampak otročka ne moraš gledat tako bolnega in kura je bila: antibiotiki in Paracetamol svečke za zbijanje temperature nad 38,5.

Afterparty: TREBUŠNA VIROZA
Bruhanje in driskanje. A sploh obstaja večji žur?
Nič noče jest, ker ga zvija, a vseeno mora vsaj pit in to veliiiiko (po požirkih).
Ker je bila to virusno okužba, sem samo čakala da mine in mu ponujala hrano, ki si jo je zaželel. Jedel je slane palčke in prepečence, saj mu je primanjkovalo soli, pripravila pa sem mu domač izotonik.
*Recept za domač izotonični napitek: 750 ml prekuhane vode, 1/2 čajne žličke soli, 1 velika jušna žlica melase/medu, sveže iztisnjen sok 1 limone ali limete, sveže iztisnjen sok 1 pomaranče ali grenivke
Tudi kokosova voda je super!

Pa je prišla še TETKA DRISKA
Tukaj prideta pa na vrsto carici naših babic: suhe borovnice in prežganka!
Poldrugi deciliter hladne vode prelij čez 1-2 jedilni žlici suhih borovnic vri 10 minut in še vroče precedi. Mlečni izdelki so no go, priporočajo edino jogurte in probiotične jogurte. Naj veliko pije (kokosova voda in domači izotonik), je pa banano, prepečenec, riž, postano jabolko, prežganko


Stalnica VNETA RITA

Čarobnost pleničk je da vse držijo v sebi, in tako se vse skuha, tudi ritka.
Na pomoč z mazilom Sudocrem ali Praško pasto kombinirano z Bepanthenom (ognjičevim mazilom), razmerje 50:50, lahko se pripravi kopel iz hrastovega lubja ali pa z vodo v kateri se je lubje kuhalo ritko umije. Naj bo ritka čim več na zraku in suha (jaz sem jo tudi fenala). Čim več menjati pleničke.Tako je bilo LANI, in ker si teh dogodkov ne želim ponovit, sem se opremila z lekarno, kot se šika:

- eterično olje doTerra Onguard - razredčeno olje (10 ml olivnega/mandljevega olja mešam s štirimi kapljicami eteričnega olja) mažem po podplatih - doTerra dobiš tukaj
- homeopatska zdravila Echinacea in Anas Coccinum

Pri www.zdravobrok.si ob naročilu vpiši komentar (Fluffy Princess) in prejmi darilce...

Moj nasvet je, da se čim več gibljete zunaj ali vsaj veliko zračit prostore. Vlažilnik zraka je pozimi zelo dobrodošel!
Veliko umivajte roke. Naj bo hrana raznolika in naj otroček velikooo pije.

Pa čim manj takšnih žurk želim!
SHARE:
Blog Design Created by pipdig